En god mor sidder ikke i brysterne. Den sætning hører vi ofte. Men hvorfor er det egentlig, at vi hører den så tit?
Det gør vi måske, fordi det kan være utroligt svært for mange kvinder at få etableret en god amning.
I vores klinikker møder vi også mange kvinder, der har følt sig overladt til sig selv i denne sårbare første del af moderskabet:
Vi er lige blevet forældre. Hormonerne suser rundt i kroppen, og vi er nu for alvor ansvarlige for et andet menneske.
Din baby skal have mad
Én af de første store bekymringer, der lander efter fødslen, er, at din baby skal have mad. I Danmark er vi ammelystne. Mildest talt. Stort set alle kvinder opstarter et ammeforløb. Faktisk er tallet mellem 97-99%. (1)
I dette blogindlæg vil prøve at belyse, hvordan det så egentligt går med ammeetableringen på den korte og lange bane her i Danmark.
Fra vores udgangspunkt i klinikkerne ser vi et stigende antal af babyer med ammeudfordringer, og dertilhørende trætte og fortvivlede forældre, der kæmper en brav kamp.
Er din amning udfordret? Du er ikke alene
I snart 10 år har Børnedatabasen, der administreres af Sundhedsstyrelsen, indsamlet data fra landets læger og sundhedsplejersker omkring amning. Derfor står vi med konkret data fra de sidste 10 år, som vi kan evaluere på.
I 2021 var der registreret 41.785 børn i databasen ud af ca. 60.000 fødte børn.
Stort set alle begynder at amme. Efter to uger, er der 13,9 procent, der ikke fuldammer længere. Dermed er der 86,1 procent, der stadig fuldammer.
Ser vi lidt længere frem, er det mindre end hver femte danske kvinde, der fuldammer de første seks måneder af barnets liv, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Faktisk er tallet helt nede på 14,7 procent. (2)
Da vi opdagede det tal tal, var vi mildest talt overrasket. Kan det virkelig være rigtigt, at så stor en procentdel falder fra inden for den anbefalede ammeperiode? Og hvorfor i alverden taler vi ikke mere om det?
Og hvad kan vi så gøre?
I EaseYourBaby ønsker vi brændende at hjælpe så mange mødre som muligt til en succesfuld amning. Det er vigtigt for os at kunne hjælpe alle jer, der ønsker at amme, men hvor det ikke fungerer optimalt.
For selvfølgelig er nogle af dem, der ikke ammer, selvvalgte flaskegivere. Og det er lige, som det skal være. Amning er ikke for alle. Men til alle jer derude, der kæmper, og som har et stort ønske om at lykkes, kommer her vores bedste råd, som vi ofte giver i klinikkerne.
Vores råd til en succesfuld amning:
-
Denne er det vigtigste. Amning skal være smertefri – er den ikke det, så find årsagen til det. Vi har skevet denne guide til, hvordan du kan gribe det an
-
Hud mod hud i rolige omgivelser
-
Babymassage for at skabe ro og udløse oxytocin og endorfiner i både babys og mors krop
-
Tjek babys teknik ved brystet. Læs evt. mere her
-
Undervisning i forskellige ammestillinger
-
Friamning
-
Opmærksomhed omkring, hvor vigtigt det er, at partneren støtter op omkring amningen
På vores Instagramprofil deler vi også jævnligt viden ud om emnet, så hvis du ikke allerede følger os derinde, så kan du kan følge med her.
Vil du lære en massagerutine, der går ind og arbejder med netop de områder, der har indvirken på din babys sutteteknik, og som hjælper dig til at stimulere tungens funktion? Så læs mere om onlinekurset “Spis godt, baby”.
Kilder:
2) Esundhed