Sådan undgår du, at din baby får et fladt baghoved

Til daglig ser vi mange bekymrede forældre, der føler, at deres små babyer fra den ene dag til den anden er vågnet op med et skævt baghoved. I det her indlæg belyser vi emnet, der er en af de hyppigste problematikker, vi ser i vores klinikker.  Vi kommer ind på, hvordan et skævt baghoved kan forebygges, og hvad der kan gøres, hvis kraniet allerede er blevet asymmetrisk.

 

Foretrækker baby den ene side?

Favoritside er en af de hyppigste årsager til, at en baby udvikler et skævt baghoved. En baby med favoritside er ofte begrænset i visse bevægeretninger, og over tid kan et blødt babykranie udvikle asymmetri, fordi der er mere tryk på den ene side af kraniet end den anden.  I klinikken kigger vi derfor altid på, hvordan din baby bevæger sig. Den rigtig gode nyhed er, at du kan gøre det samme.  Tjek følgende:

  • Bevæger din baby sit hoved fuldt til begge sider? En god grundregel er, at en baby skal kunne få sin hage helt ud til skulderen.
  • Ligger din baby i C- eller en bananform en stor del af tiden?
  • Tilter din baby konstant hovedet til den ene side, altså hælder vand ud ad øret?

Hvis du kan svare ja til en af ovenstående ting, så er der en god grund til at hjælpe din baby lidt på vej. Det kan du eventuelt gøre med vores online massagekursus “Hjælp din baby af med favoritside”, som du kan læse mere om her. 

 

Gode råd til forebyggelse og afhjælpning:

Søvn med hovedet roteret

De første måneder bør din baby altid sove på ryggen med hovedet roteret fuldt til en side. Det er vigtigt at skifte side fra lur til lur, og hvis det ikke sker af sig selv, kan du hjælpe ved blidt at dreje hovedet. Drejes hovedet tilbage igen og igen, så husk, at din baby gerne må sove på siden under opsyn. I så fald skal lurene tages på begge sider, så trykket på kraniet fordeles ligeligt. Kan din baby lide at være i en bæresele eller vikle, er det også en god mulighed for at aflaste trykket på kraniet. 

Når baby selv vil bestemme, så træn

Kan du ikke få din baby til at sove med hovedet roteret, eller vil du gøre noget andet, kan du lave nogle supplerende øvelser. Formålet er at øge opmærksomheden på hele den side, vi ønsker mere aktivitet i, og at din baby øver sig i at bruge begge sider af sin krop.

Massér

Lav rolige og dybe tryk på den arm, der normalt ikke får opmærksomhed fra din baby. Start oppe ved skulderen og bevæg dig i kærlige tryk ned mod hånden. Dermed øger du din babys fornemmelse af de muskler, der ellers ikke er bevidsthed omkring. Gentag gerne flere gange om dagen.

Øv fuld hovedrotation

Placér din baby liggende på den side, som du ønsker at aktivere. Hyg og leg her til kinden hviler afslappet mod underlaget. Tril derefter forsigtigt overkroppen til rygliggende og se, om hovedet bliver liggende i fuld rotation. Målet er, at din baby lader hovedet blive liggende med kinden mod underlaget. Det kan være svært i starten – eller hvis din baby er spændt – men øvelse gør mester.

Træn rotationen

Din baby er nu blevet mere bevidst og skal øve sig i at dreje sit hoved selv. Læg din baby på ryggen og forsøg at gøre dig tilpas interessant til, at han eller hun drejer hovedet for at følge dig med øjnene fra side fra side. Placér dig sådan, at baby kigger en lille smule nedad under hele bevægelsen. Når der kigges nedad, aktiveres de dybe halsmuskler på forsiden, og de er vigtige for at gøre din baby stærk og fremme en god motorisk udvikling.

 

Når træning ikke virker, eller jeg vil forebygge

Kan du stadig ikke kan få din baby til at kigge tilstrækkeligt til modsatte side, vil det give mening at få tjekket din baby for spændinger. Vælg en fagperson med speciale i babybehandling.

Til dig, der vil vide lidt mere

Skævhed kan opstå allerede i livmoderen.

Der kan opstå tryk på kraniet allerede inden, din baby er kommet til verden, og det kan ske på forskellige måder.

Din baby kan for eksempel sætte sig fast i bækkenet tidligt, og her opstår et tryk på kraniet, eller der kan måske være lidt asymmetri hos mor, der gør, at baby må tilpasse sig den plads, der er til rådighed. Det kan også være, at din baby ikke har taget den helt optimale vej ned gennem det trange bækken.

Fælles for alle årsagerne er, at trykket kan give skæve kranier. Enten kan det ses med det samme, men det er også helt normalt, at der går flere uger, før skævheden bliver tydelig. Grunden til det er, at asymmertrier bliver tydelige i takt med, at hovedomfanget ni centimeter.

Bland andet af den årsag er det typisk barnets første halve leveår, at vi får de fleste henvendelser fra forældre med denne problematik.

Følger du os mon på Instagram? Her deler vi ud af en masse viden og teknikker, som vi mener, kan hjælpe babyer i massevis <3

Til dig, der vil vide lidt mere

Effekterne af babymassage og forskning

Vidste du, at der er lavet et stort amerikanske studie omkring effekterne af  babymassage på for tidligt fødte børn?

Studiet viser, at babys vægtkurve blev øget hurtigere, når der blev givet kontinuerlig babymassage, og der blev også fundet et nedsat stressniveau i de små kroppe. Derudover havde de babyer, der blev masseret, en kortere indlæggelsestid på 3-6 dage.

Det bedste ved studiet var dog, at det ikke gjorde en forskel for resultaterne, om massagen blev lavet af fagpersonale eller af forældre. Så husk det derude, forældrehænder er magiske og uvurderlige.

Lyst til at læse mere?

Se vores andre blogindlæg

Viden, nyttige tips & nyheder

Lad os holde kontakten

Der er så meget, forældre og nære omsorgspersoner selv kan gøre for at lindre baby
Har din baby refluks, så er det værdifuldt at forsøge at løsne de mange spændinger
Online babyosteopati kan gøre en stor forskel for den enkelte familie