Vores syn på god mavetid for din baby

Mange forældre bliver fortalt, at det er vigtigt, at deres baby bruger rigtig meget tid på maven. I vores klinikker møder vi flere af jer, og vi oplever, at mavetiden er noget, der kan stresse mange. Især når babyerne ikke er enige i, at det er en specielt god idé.

Når I forældre skal bevare energien og blive ved med at lægge baby på maven, er det essentielt, at I ved, hvorfor mavetid er værdifuldt at prioritere. Blandt andet hvad det gør ved vores børns kropsstyrke, og hvilke knapper, der kan trykkes på, hvis baby ikke vil det samme som dig. Alt det gør vi dig lidt klogere på her.

Hvornår skal mavetiden introduceres?

Når din baby er blevet én måned gammel, og den første relation mellem dig og dit barn er skabt, kan du roligt begynde at træne mavetid.

Din baby skal på maven, når han/hun er mæt og tilpas, og det er vigtigt, at du starter i korte intervaller, da det i starten kan være meget hårdt arbejde for din baby. Det kan være en god idé at begynde med at have din baby liggende på maven på dit bryst eller på et fast skråt underlag, fordi den skrånende position gør det nemmere for din baby. Der er tyngdekraften en smule mindre, og hovedet er derfor lidt lettere at holde.

Hvorfor skal baby overhovedet på maven?

Formålet med mavetid er, at din babys forside skal styrkes. Du kan sammenligne det med, når du selv ligger i træningsøvelsen planken. Prøv evt. at lægge dig i en planke, og mærk alle de muskler, der bliver aktiveret. Det er i bund og grund det samme, din baby gør.

Vi ønsker at styrke de dybe halsmuskler, at opnå en god skulderstabilitet, som gerne skal blive bedre måned for måned, og at opbygge en grundstyrke i de skrå mavemuskler.

Alle tre områder er vigtige for barnets motoriske udvikling. Halsmusklerne skaber stabilitet omkring nakken, og skuldermusklerne bruges i kravlefasen. Uden en masse vægtbæring af god kvalitet på armene, kan børnenes kravlefase forsinkes eller helt udeblive.

Med mavetiden ønsker vi at skabe en god kernemuskulatur i maveregionen, så barnet kan trille, pivotere og senere kravle og gå. Vi tror på, at hvis der tidligt opbygges en hensigtsmæssig fysisk formåen, skabes der grobund for en stærk børnekrop med lyst til masser af bevægelse.

Hvis du vil se en video med et par gode øvelser, så besøg vores YouTube-kanal.

Fem gode råd til, hvordan din baby opnår den mest effektive mavetid

  1. Albuer i underlaget, ligeligt fordelt på begge arme. Er din baby over tre måneder, kan albuerne tages frem i din babys øjenhøjde. Det kan være nødvendigt at støtte albuerne, så de bliver der. Skuldrene skal helst ned mod underlaget og altså væk fra ørene.
  2. Din baby skal kigge lige op. Når din baby er på maven, trænes der bedst, når din baby kigger lige frem. Hovedet skal gerne være på lige linie med overkroppen, dvs. at brystkassen løftes, hagen er lidt ind til brystet. Brug eventuel noget spændende legetøj for at opfordre din baby til at kigge op.
  3. Skub din babys numse ned. Hold en hånd eller en albue på din babys numse, hvis den har tendens til at stritte eller knæene vil op. Det er ikke et tegn på, at din baby vil kravle, men at der endnu ikke er styrke og stabilitet nok i den her position.
  4. Kvalitet frem for kvantitet. Hav mange korte intervaller af mavetid i løbet af dagen. Så længe, du kan placere din baby i den korrekte træningsposition, skal din baby nok helt naturligt blive stærkere.
  5. Kom på gulvet sammen med din baby, eller tag din baby op i højden til dig, det giver ofte babyerne længere god mavetid.

Vær også opmærksom på spændinger

Mens du og din baby bliver ved med at træne, er det naturligvis også vigtigt at være opmærksom på, om din baby kan have spændinger – eller have udviklet en favoritside – der besværliggør den maveliggende tid. I så fald kan du købe vores onlinekursus “Hjælp din baby af med favoritside”, hvor du lærer effektive teknikker, der kan hjælpe til at løsne din babys muskulatur op.

Vi håber, at de her tips kan hjælpe endnu flere forældre til, at mavetiden bliver sjov og hyggelig, og at vi i fremtiden får endnu flere bomstærke børn.

Følger du os for øvrigt på Instagram? Her deler vi ud af en masse viden og teknikker.

 

Til dig, der vil vide lidt mere

Til alle de forældre, der har en baby, der bare ikke vil ligge på maven, kommer der her en god nyhed.

Der er faktisk også andre muligheder for, at du kan stimulere god mavetid – uden at din baby overhovedet ligger på maven.

Når din baby er mellem to og tre måneder, skal de helt naturligt begynde at løfte benene op i vejret, så knæene bøjes i 90 grader og er placeret over hoften, når de ligger på ryggen.
Fra tre måneders-alderen skal denne position gerne være en større del af din babys tid på ryggen.

Oplever du ikke, at din baby ikke gør det af sig selv, så læg en hånd under din babys numse, så det er lidt nemmere for din baby at få benene op og hjælp evt. benene op til en start. Du kan også give et let tryk på din babys ribben for at skabe bedre kontakt til mavemuskulaturen.

Det kan også være en god idé at få din baby tjekket igennem for spændinger, hvis din baby virker generet i maveliggende. Her vil vi anbefale, at du finder en kompetent babybehandler i dit område.

Til dig, der vil vide lidt mere

Effekterne af babymassage og forskning

Vidste du, at der er lavet et stort amerikanske studie omkring effekterne af  babymassage på for tidligt fødte børn?

Studiet viser, at babys vægtkurve blev øget hurtigere, når der blev givet kontinuerlig babymassage, og der blev også fundet et nedsat stressniveau i de små kroppe. Derudover havde de babyer, der blev masseret, en kortere indlæggelsestid på 3-6 dage.

Det bedste ved studiet var dog, at det ikke gjorde en forskel for resultaterne, om massagen blev lavet af fagpersonale eller af forældre. Så husk det derude, forældrehænder er magiske og uvurderlige.

Lyst til at læse mere?

Se vores andre blogindlæg

Viden, nyttige tips & nyheder

Lad os holde kontakten

Der er så meget, forældre og nære omsorgspersoner selv kan gøre for at lindre baby
Har din baby refluks, så er det værdifuldt at forsøge at løsne de mange spændinger
Online babyosteopati kan gøre en stor forskel for den enkelte familie