Gode råd til en bedre sutteteknik

Det bliver ofte taget for givet, at kvinder kan amme, hvis bare de kæmper for det, men spisesituationen er ikke altid let og fredfyldt. Det kan være rigtig frustrerende og føles som en ensom kamp, når amningen eller spisningen med flaske er en udfordring. Derudover kan det være svært at vide, hvor man kan opsøge hjælp.

I det her indlæg giver vi dig vores bedste råd og øvelser, så du selv kan hjælpe din baby til en bedre sutteteknik.

Dette er relevant for dig, som oplever én eller flere af følgende udfordringer:

  • Smertefulde amninger

  • Gentagne brystbetændelser

  • Din baby bliver frustreret ved brystet eller flasken og kan hoppe af og på

  • Din baby har svært ved at gabe højt op

  • Kliklyde under spisning

  • Din baby sluger luft

God bevægelighed i kroppen er vigtig

En god sutteteknik er afhængig af god bevægelighed i flere dele af kroppen. Heriblandt musklerne omkring nakke, kæber, tunge og mund. Alle muskler i området har hver sin funktion, og samspillet mellem musklerne og sutterefleksen er vigtig for at sikre en god sutteteknik ved brystet eller flasken.

Hvordan ser jeg så, om min baby sutter rigtigt, tænker du nok? Her er der nogle ting, du kan være opmærksom på.

  • Din baby skal dybt på brystet eller flasken, og læberne skal krænge ud

  • Din baby skal have et afslappet ansigtsudtryk under spisningen

  • Det skal foregå lydløst, men med lette, rytmiske suttelyde

Hvis din baby bruger flaske, så forsøg gerne flere flasker for at finde den, der passer bedst til din babys mund. Med den rette flaske undgås uhensigtsmæssige kompensationer.

Afspændende massage

Heldigvis er der flere gode massageteknikker og øvelser, som du kan lave med din baby, hvis det er spændte muskler, der skaber udfordringerne. Der er med andre ord håb forude, selvom I måske har fået en uheldig start.

Vi har lavet onlinekurset “Spis godt, baby“, hvor du lærer en række effektive teknikker, der styrker din babys sutteteknik og som løsner op i muskler, der har stor betydning for evnen til at sutte korrekt. Derudover lærer du også at stimulere vigtige nerver, der også har betydning for sutteteknikken.

Du kan læse meget mere om kurset her.

Træning af tungen

Du kan også starte med at stimulere sutterefleksen og træne tungemusklerne med en relativt kort sekvens af øvelser.

  • Før din rene pegefinger ind i din babys mund og lav blide strøg fra side til side i ganen, ganske langsomt. Det bløde på din finger skal vende op mod ganen. Forestil dig, at du gør ganen bredere. Dette gør vi for at stimulere sutterefleksen og nedsætte brækrefleksen.

  • Drej derefter din finger, så du kan presse en lille smule ned på din babys tunge. Det lette tryk stimulerer tungens muskler til at arbejde i den opadgående retning. Gentag fem gange.

  • Tag nu din finger om på siden af din babys tunge og pres lidt ind på den for at få din baby til at presse igen mod din finger. Gør også det fem gange og gentag derefter på den anden side. Dette stimulerer til et bedre svøb under spisningen.

Vil du vide endnu mere om din babys anatomi i forhold til sutteteknikken – og vil du lære, hvordan du stimulerer den bedst muligt, så køb kurset her. Det er dit til evigt eje for 349 kroner og er du ikke tilfreds, skriver du os blot en mail, og så får du pengene tilbage.

Hvis du vil læse mere om spændinger hos babyer, så klik dig videre til dette blogindlæg.

Til dig, der vil vide lidt mere

Sutterefleksen aftager, når din baby er omkring tre måneder.

Hvis der er problemer med sutteteknikken, kan du opleve ekstra udfordringer efter denne alder, og derfor er det vigtigt at få etableret en god spisning inden.

Et stramt læbe- eller tungebånd kan gøre amningen eller spisningen på flaske besværlig. I nogle tilfælde nærmest umulig. Et stramt tungebånd kan desuden medføre en aktiv brækrefleks yderligt i munden, så din baby kan have svært ved at få nok af brystet eller flasken ind i munden, fordi den bagerste del af tungen simpelthen ikke får stimuleret ganen optimalt.

Hvis ingen af ovenstående råd hjælper efter en uges tid, kan det være en rigtig god idé at opsøge en fagperson med specialviden inden for mundmotorik.

Til dig, der vil vide lidt mere

Effekterne af babymassage og forskning

Vidste du, at der er lavet et stort amerikanske studie omkring effekterne af  babymassage på for tidligt fødte børn?

Studiet viser, at babys vægtkurve blev øget hurtigere, når der blev givet kontinuerlig babymassage, og der blev også fundet et nedsat stressniveau i de små kroppe. Derudover havde de babyer, der blev masseret, en kortere indlæggelsestid på 3-6 dage.

Det bedste ved studiet var dog, at det ikke gjorde en forskel for resultaterne, om massagen blev lavet af fagpersonale eller af forældre. Så husk det derude, forældrehænder er magiske og uvurderlige.

Lyst til at læse mere?

Se vores andre blogindlæg

Viden, nyttige tips & nyheder

Lad os holde kontakten

Der er så meget, forældre og nære omsorgspersoner selv kan gøre for at lindre baby
Har din baby refluks, så er det værdifuldt at forsøge at løsne de mange spændinger
Online babyosteopati kan gøre en stor forskel for den enkelte familie